MAXIMIZING EFFICIENCY IN THE PRODUCTION AND PROCESSING OF RICE
Visualizações: 422DOI:
https://doi.org/10.56579/rei.v5i7.988Keywords:
Agribusiness, Rice Production, Rice Processing, Sustainability, Agro-Industrial InnovationAbstract
This article examines the efficiency of rice production and processing, emphasizing the economic and nutritional importance of the grain in both the global and Brazilian contexts. Initially, the relevance of the agribusiness sector is highlighted, with a special focus on rice as one of the main cereals produced. The literature review addresses the evolution of rice cultivation in Brazil, focusing on the Southern region and the environmental impacts of production. The study then concentrates on a detailed analysis of rice processing, including drying, cleaning, husking, and grain separation stages. The methodological procedures involve mapping the processes in a rice cereal and processing company. The article identifies key areas for optimization and efficiency, suggesting the need for innovations and improvements in the sector. The study concludes by emphasizing the importance of understanding the production stages in the rice industry to ensure quality, from raw material to the final product, with recommendations for future research in the rice chain.
Downloads
References
AGUIAR, R. R. S; SCAINI, L; FERNANDES, R. F; GOMES JUNIOR, W. V; VALDATI, A. B. Inovações no agronegócio, no contexto brasileiro: um levantamento bibliográfico. In: Congresso Brasileiro de Engenharia de Produção - CONBREPRO. Ponta Grossa, PR, 2016.
AIDAR, A. C. K.; PEROSA, B.; FAULIN, E. J. Expansão e modernização da agricultura brasileira nos últimos 50 anos: principais determinantes e potencialidade. Cadernos FGV Projetos, ano 14, n. 36, p. 57-79, mar. 2019.
ARANTES, M.C; SANTOS, S.F;SIMÃO, V.G. Process management: systematic review of determining factors for automation. Business Process Management Journal, v. 29, n. 3, 2023. DOI: https://doi.org/10.1108/BPMJ-09-2022-0460
ARAÚJO, W. J;GOMES, T.A. Evaluation of business process management systems (BPMS): analysis of Bizagi and Bonita softwares. Revista Digital de Biblioteconomia e Ciência da Informação, v. 20, e 022023, 2022. DOI: https://doi.org/10.20396/rdbci.v20i00.8670814/30329
BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, R. N. Qualidade de grãos. Embrapa Arroz e Feijão Mercado, comercialização e consumo, 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/arroz/pos-producao/pos-colheita/qualidade-de-graos. Acesso : 03 out. 2023.
BASSOI, L. H.; INAMASU, R. Y.; BERNARDI, A. C. C.; VAZ, C. M. P.; SPERANZA, E. A.; CRUVINEL, P. E. Agricultura de precisão e agricultura digital. Embrapa Pecuária Sudeste-Artigo em periódico indexado (ALICE). 2019. DOI: https://doi.org/10.23925/1984-3585.2019i20p17-36
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Projeções do Agronegócio: Brasil 2022/23 a 2032/33 Projeções de Longo Prazo. Brasília: MAPA, 2023. 108 p. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/politica-agricola/todas-publicacoes-de-politica-agricola/projecoes-do-agronegocio/projecoes-do-agronegocio-2022-2023-a-2032-2033.pdf/. Acesso em: 2 dez. 2023.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa Nº 6, de 16 de fevereiro de 2009. Aprova o Regulamento Técnico do Arroz. Brasília: Diário Oficial da União, 2009.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa Nº 2, de 06 de fevereiro de 2012. Altera a alínea "a" do inciso XXVIII do art. 2º do Anexo I da Instrução Normativa MAPA nº 6, de 16 de fevereiro de 2009. Brasília: Diário Oficial da União, 2012.
BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2 ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.
BRENES, E.; CIRAVEGNA, L.; ACUÑA, J. Differentiation strategies in agribusiness. A configurational approach. Journal of Business Research, v. 119, p. 522-539, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.07.048
CARDOSO, L. T.; KOMEROSKI, M. R.; HOMEM, R. V.; OLIVEIRA, V. R. Doença celíaca e a utilização de novos alimentos sem glúten. Porto Alegre: UFRGS, 2021. 84p.
CNA - Confederação da Agricultura e Pecuária do Brasil. Sistema CNA / SENAR / Instituto CNA. Balanço 2022 e Perspectivas 2023. Brasília: CNA, 2022. Disponível em: https://cnabrasil.org.br/storage/arquivos/pdf/Coletiva-de-Imprensa-Balanco22_Perspectivas.pdf. Acesso em: 03 dez. 2023.
COÊLHO, J. D. Arroz: Produção e mercado. Caderno Setorial ETENE, v. 6, n. 15, p. 1-7, 2021.
CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. A cultura do arroz. Brasília, DF. 2015. 180p. Disponível em: http://www.conab.gov.br. Acesso em: 02 nov. 2023.
CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Arroz. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/serie-historica-das-safras/itemlist/category/900-arroz. Acesso em: 02 dez. 2023.
COSTA, A. B.; NETTO, C. G. A. M. O Instituto Rio-Grandense do Arroz. Revista Brasileira de Inovação, Campinas, v. 11, n. 2, p. 467-480, 2012. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rbi/article/view/8649051/15600. Acesso em: 19 nov. 2023. DOI: https://doi.org/10.20396/rbi.v11i2.8649051
EIFERT, E. C.; SILVA, R. S.; ELIAS, M. C. FRANCO, D. F. Cultivo do Arroz: Beneficiamento. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/arroz/pos-producao/pos-colheita/beneficiamento#:~:text=O%20beneficiamento%20do%20arroz%20tradicional,arroz%20branco%20para%20o%20consumo. Acesso em: 06 nov. 2023.
EMBRAPA – Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Cultivo do Arroz: Arroz. Árvore do Conhecimento. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/arroz. Acesso em: 03 nov. 2023.
EMBRAPA – Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Embrapa Uva e Vinho. Indicações Geográficas de Vinhos do Brasil: IP Campanha Gaúcha. 2022. Disponível em: https://www.embrapa.br/uva-e-vinho/indicacoes-geograficas-de-vinhos-do-brasil/ig-registrada/campanha-gaucha Acesso em: 03 nov. 2023.
FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations. Cultivos y productos de ganadería. 2023. Disponível em: https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL. Acesso em: 18 nov. 2023.
FERREIRA, C.M.; WANDER, A.E.; SILVA, O.F. Embrapa Arroz e Feijão Mercado, comercialização e consumo. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/arroz/pre-producao/socioeconomia/mercado-comercializacao-e-consumo. Acesso em: 07 nov. 2023.
FPA – Frente Parlamentar da Agropecuária. Fundos de Investimento para o Setor Agropecuário. 2021. Disponível em: https://fpagropecuaria.org.br/2021/01/21/fiagro/. Acesso em: 15 nov. 2023.
FREITAS, J. A.; SILVA, K. F.; CUNHA, J. P. S.; RIBAS, V. B.; CENTENARO, G. S.; FURLAN, V. J. M. 2021. Métodos de identificação de cultivares de arroz (Oryza sativa L.): Revisão Bibliográfica. In: OLIVEIRA, K. A. R.; MEDEIROS, J. A.; NIRO, C. M.; SAMPAIO, K. B.; LIMA, M. C. Ciência e Tecnologia de Alimentos: Pesquisas e Avanços. Jardim do Seridó: Agron Food Academy, 2021. 287p. cap. 21, p. 173-183. DOI: https://doi.org/10.53934/9786599539626.21
GIL, A. C. Métodos e Técnicas de Pesquisa Social. São Paulo: Atlas, 2008.
GOMEZ, J; ARADROS, B; SALAZAR, I. Entry Mode and Innovation Adoption of MNEs. The Effect of Cultural Distance and Country Development. Academy of Management, v. 2019, n. 1, 2019. DOI: https://doi.org/10.5465/AMBPP.2019.13562abstract
GOOGLE EARTH. Localidade da empresa objeto de estudo. Programa Google Earth Pro. 2022. Disponível em: https://goo.gl/maps/WU6Kf2GeEqCwTGLG8. Acesso em: 08 nov. 2023.
HEINEMANN, A.B.; SILVA, S. C.; PINHEIRO, B. S. Embrapa Arroz e Feijão, característica da planta. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/arroz/pre-producao/caracteristicas/caracteristicas-da-planta. Acesso em: 03 nov. 2023.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agropecuária no Brasil. 2022a. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/explica/producao-agropecuaria/br Acesso em: 18 nov. 2023.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agropecuária no Rio Grande do Sul. 2022b. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/explica/producao-agropecuaria/rs. Acesso em: 18 nov. 2023.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção de Arroz. 2022c. Disponível em :https://www.ibge.gov.br/explica/producao-agropecuaria/arroz/br. Acesso em: 18 nov. 2023.
IRGA – Instituto Rio Grandense do Arroz. Semeadura de arroz no RS alcança 68%. 2022b. Disponível em: https://irga.rs.gov.br/semeadura-de-arroz-no-rs-alcanca-68-635fb0316214c Acesso em: 06 nov. 2023
IRGA – Instituto Riograndense do Arroz. Indústria de beneficiamento. Porto Alegre, RS. 2021. Disponível em: https://irga.rs.gov.br/upload/arquivos/202210/24182125-ranking-das-50-maiores-industrias-beneficiadoras-2021.pdf. Acesso em: 18 nov. 2023
IRGA – Instituto Riograndense do Arroz. Safras. Porto Alegre, RS. 2022a. Disponível em: https://irga.rs.gov.br/safras. Acesso em: Acesso em: 16 nov. 2023.
LAMAS, F. M. Tecnologia na agricultura não é custo, é ganho em produtividade. Embrapa. 2022. Disponível em: https://www.embrapa.br/en/busca-de-noticia/69037371/artigo-tecnologia-na-agricultura-nao-e-custo-e-ganho-em-produtividade?p_auth=9QpN0rn8. Acesso em: 17 nov. 2023.
LIMA, A. M.; TELÖKEN, F. T.; HERMES, R. H.; MORAES, J. A. R.; SILVA, A.
L. E. A casca de arroz como fonte de energia em empresas beneficiadoras do
grão. Exacta Engenharia de Produção, v. 17, n. 4, p. 375-382. 2019. DOI: https://doi.org/10.5585/exactaep.v17n4.8576
Disponível em: https://periodicos.uninove.br/exacta/article/download/8576/7783. Acesso em: 19.nov.2022.
LOPES, A. M.; CORREA, J. R. V. Tecnologias para a produção de arroz em terras altas. 2018. 14p. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177723/1/Tecnologias-para-arroz.pdf. Acesso em: 22 nov. 2023.
MOHIDEM, N.A; ASHIM, N; SHAMSUDIN,R;MAN, H.C. Rice for Food Security: Revisiting Its Production, Diversity, Rice Milling Process and Nutrient Content. Agriculture, v.12, 2022. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture12060741
MORONI, A. Y.; DAVID, C. O complexo agroindustrial do arroz em Dom Pedrito. In: XVI Seminário Interinstitucional de Ensino, Pesquisa e Extensão. 2011. Universidade do Desenvolvimento Regional. 5p. Disponível em: https://www.unicruz.edu.br/seminario/artigos/agrarias/O%20COMPLEXO%20AGROINDUSTRIAL%20DO%20ARROZ%20EM%20DOM%20PEDRITO.pdf. Acesso em 19 nov. 2022.
MÜLLER, A. Influência do manejo de produção e do beneficiamento na qualidade do arroz polido e integral. 2021. 53p. Dissertação (Mestrado em Engenharia Agrícola) - Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS. 2021.
NUNES, J. L. S. A importância econômica do arroz. 2020. Disponível em: https://www.agrolink.com.br/culturas/arroz/informacoes/importancia_361560.html. Acesso em: 19 nov. 2023.
PARAGINSKI, A. L. A natureza das inovações em agroindústrias de arroz do Rio Grande do Sul. INMR:Innovation & Management Review, v. 11, n. 1, p. 55-72, 2014. DOI: https://doi.org/10.5773/rai.v11i1.1053
RIO GRANDE DO SUL. Secretaria Estadual do Meio Ambiente e Infraestrutura. Bacia Hidrográfica do Rio Santa Maria. Disponível em: https://sema.rs.gov.br/u070-bh-santa-maria. Acesso em: 4 dez. 2023.
SALVIANO, L. K. F.; BILAC, D. B. Inovação no setor alimentício: estratégias competitivas e tecnológicas. Humanidades & Inovação, v. 6, n. 12, p. 113-123, 2019.
SANTOS, E. R. Capacidade tecnológica de uma agroindústria de beneficiamento de arroz. 2021. 64p. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Administração) Universidade Federal da Fronteira Sul, Cerro Largo, 2021.
SILVA, J. M. P.; CAVICHIOLI, F. A. O uso da agricultura 4.0 como perspectiva do aumento da produtividade no campo. Revista Interface Tecnológica, v. 17, n. 2, p. 616-629, 2020. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v17i2.1068
USDA - United States Department of Agriculture. Rice: Overview. Disponível em: https://www.ers.usda.gov/topics/crops/rice/. Acesso em: 3 dez. 2023.
USP – Universidade de São Paulo. Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada (CEPEA). PIB do Agronegócio. Disponível em: https://cepea.esalq.usp.br/upload/kceditor/files/CT-PIB-DO-AGRONEGOCIO-28SET2023.pdf. Publicado em: 26 set. 2023.
VINCI, G; RUGGIERI, R; RUGGIERI, M; PRENCIPE, S.A. Rice Production Chain: Environmental and Social Impact Assessment—A Review.Agriculture, v.13, 2023. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture13020340
WALTER, M.; MARCHEZAN, E.; AVILA, L. A. Arroz: composição e características nutricionais. Ciência Rural, Santa Maria, v.38, n.4, p.1184-1192, 2008. Disponível em: https://www.scielo.br/j/cr/a/7BvBvNmSXsVn8whkhy6Btww/?lang=pt. Acesso em: 19 nov. 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782008000400049
YIN, R. Case study research: design and methods. 5. ed. Thousand Oaks: Sage Publishing, 2014.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Interdisciplinary Studies Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Journal of Interdisciplinary Studies adopts the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which allows for sharing and adapting the work, including for commercial purposes, provided proper attribution is given and the original publication in this journal is acknowledged.