ANALYSIS OF THE USE OF TECHNOLOGICAL INNOVATIONS FOR FAMILY FARMING: A SYSTEMATIC REVIEW OF THE LITERATURE

UMA REVISÃO SISTEMÁTICA DE LITERATURA

Visualizações: 170

Authors

  • Tatiane de Moura Fontes Araújo Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Valdner Daizio Ramos Clementino Universidade Federal do Vale do São Francisco

DOI:

https://doi.org/10.56579/rei.v6i3.993

Keywords:

Technological innovations; Innovation; Technology; Family Farming; Sustainable agriculture

Abstract

The trends indicate that the agricultural sector presents the need for technological innovations in all stages of the production chain in order to achieve higher productivity rates with sustainability. However, in Brazil, this sector presents a discrepancy in relation to the adoption of these technologies. In this sense, this paper aims to present a systematic review of the literature related to family farming in Brazil and the use of technological innovations in food production. This is a descriptive, exploratory and qualitative study, adopting as a technical procedure the systematic review of the literature, opting for the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) method of analysis. The study pointed out several advantages in the use of technologies in food production, such as increased productivity and quality of food, sustainability, improved quality of life for producers and their families, among other benefits. presenting as difficulties the high cost, limitation of resources, difficulty of credit and technical assistance. It can be observed that the use of technologies by family farming is considered an innovation that brings numerous benefits to the producer, positively impacting food production, farmers' quality of life, as well as the environment.

 

Keywords: Technological innovations; Innovation; Technology; Family Farming; Sustainable agriculture.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Tatiane de Moura Fontes Araújo, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Aluna do Programa de Pós-graduação em Dinâmicas de Desenvolvimento do Semiárido da Universidade Federal do Vale do São Francisco. 

Valdner Daizio Ramos Clementino, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Professor do Programa de Pós-graduação em Dinâmicas de Desenvolvimento do Semiárido da Universidade Federal do Vale do São Francisco. 

 

References

BOLFE, E.L.; JORGE, L.A.C.; SANCHES, I.D.A. Trends, Challenges and Opportunities of Digital Agriculture in Brazil. Revista Eletrônica Competências Digitais Para Agricultura Familiar, [S.l.], v.7, n.2, p.15-36, 2022. Disponível em:https://owl.tupa.unesp.br/recodaf/index.php/recodaf/article/view/147/343. Acesso em 31 jul. 2023.

CARVALHO, E.S.; GANHOR, J.P.; JIMENEZ, M.O.; BULHÕES, R. A agricultura familiar no território cantuquiriguaçu e o papel do ifpr no desenvolvimento rural regional. Revista Mundi Sociais E Humanidades, [S.l.], v.4, n.1, p. 1-24, jan./jul. 2019. Disponível em: https://periodicos.ifpr.edu.br/index.php/MundiSH/article/view/699/368. Acesso em: 31 jul. 2023.

CARVALHO, E.S.; LAGO, S.M.S. The Appropriation of Innovations in Family Farming: A Systematic Review of the Literature. Revista Eletrônica Competências Digitais Para Agricultura Familiar, v.5, n.2, p.81-119, 2019. Disponível em: https://owl.tupa.unesp.br/recodaf/index.php/recodaf/article/view/98/217. Acesso em 31 jul. 2023.

CORREIA, J.R.; LIMA, H.C. Inovações técnicas e suas relações com o social e institucional no Norte de Minas: Experiências com Agricultores Familiares em Rio Pardo de Minas, MG. Revista Sustentabilidade em Debate, Brasília, v.6, n.1, p.138–154, jan/abr 2015. Disponível em: https://periodicos.unb.br/index.php/sust/article/view/15676/14017. Acesso em: 07 jul. 2023.

CUSTÓDIO, T.V.; SPAGNOLO, R.T.; OLDONI, A.; MALTZAHN, L.E.; MACHADO, A.L.T. Necessidades dos produtores de hortaliças e tabaco do sul do rio grande do sul em relação a mecanização. Revista Thema, v.17, n.2, p.354-63, 2020. Disponível em: https://periodicos.ifsul.edu.br/index.php/thema/article/view/1327/1494. Acesso em 31 jul. 2023.

DA SILVA, P.M.; GOMES, M.C. CORRÊA, L.AL.V. Racionalidade e inovação tecnológica: O agricultor familiar diversificado face ao processo de decisão da escolha da cultivar de milho. Revista de la Facultad de Agronomía, La Plata, v. 112, n. 1, p.35-43, 2013. Disponível em: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/41947/Documento_completo.pdf?sequence=1&isAllowed=y Acesso em: 31 jul. 2023.

GONZAGA, D.; SANT’ANA, A.L. Produção vegetal destinada ao programa de aquisição de alimentos pelos agricultores familiares de Pereira Barreto - SP. Revista Tecnologias E Estratégias. Extensão Rural, Santa Maria, v. 23, n.3, p. 103–119, jul./set. 2016. Disponível em: https://owl.tupa.unesp.br/recodaf/index.php/recodaf/article/view/126/283. Acesso em 31 jul. 2023.

GUIMARÃES, D. L. F.; SILVA, R.N. ANDRADE, H.M.L.S.; ANDRADE, L.P. Cadeia produtiva da mandioca no território brasileiro inovações e tecnologias uma revisão sistemática da literatura: uma revisão sistemática da literatura. Diversitas Journal, v.7, n.1, p. 0017–0025, jan./abr. 2022. Disponível em: https://www.diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2009/1559 . Acesso em: 30 jul. 2023.

GUTERRES, L.P.; REISDORFER, V.K.; HAAS, J.M., SALLA, N.M.G. Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE: um incentivo à inovação da agricultura familiar em Dom Pedrito- RS. Revista Gesto, v. 1, n.1, p.82-98, 2013. Disponível em: file:///C:/Users/2311516/Downloads/PROGRAMA_NACIONAL_DE_ALIMENTACAO_ESCOLAR_-PNAE_UM_.pdf. Acesso em: 31 jul. 2023.

MACIEL; LIMA JÚNIOR. Inovação e agricultura familiar rural na amazônia: o caso da mandioca no estado do Acre. Redes. Revista do Desenvolvimento Regional, Santa Cruz do Sul, v. 19, n. 2, p. 202 - 223, maio/ago. 2014. Disponível em: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=552056822011 . Acesso em: 31 jul. 2023.

MEDEIROS, K.N.; NUNES, E.M.; RAMALHO, S.M. Da modernização agrícola à dinâmica de desenvolvimento rural: o assentamento Maisa, Rio Grande do Norte. Revista Grifos, v.30, n.54, p.129-56., 2021. Disponível em: file:///C:/Users/2311516/Downloads/juliano,+Texto_07_5944.pdf. Acesso em 31 jul. 2023.

MENGEL, A.A.; AQUINO, S.L.; DEPONTI, C.M.; AREND, S.C. Agricultura Familiar e Soluções Tecnológicas – agentes locais como protagonistas na geração de conhecimento. Redes. Revista do Desenvolvimento Regional, v.25, n.1, p.84-103, jan./abr. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.17058/redes.v25i1.14679. Acesso em: 07 jul. 2023.

PEREIRA, A.J.; SANTANA, F.C.; PEREIRA, F.J.; TIBIRIÇÁ, A.V. Técnicas De Compostagem Desenvolvidas Pela Horticultura Familiar Agroecológica. Revista ELO - Diálogos em Extensão, Viçosa, v.6, n.2, p.61-65, out. 2017. Disponível em: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1190/636. Acesso em: 30 jul. 2023.

PINTO, N.D.; FREITAS, V.P. Histórico e importância da agricultura familiar no brasil: contexto legal e a aplicabilidade da internet das coisas. Revista Jurídica Cesumar, v.21, n.3, p. 687-703, set./dez. 2021. Disponível em: https://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/revjuridica/article/view/10037/6899. Acesso em 31 jul. 2023.

RIBEIRO FILHO, J.R.; TAHIM, E.F. Inovação e Contingencialidade na Agricultura Familiar. Revista Gestão & Conexões, v.11, n.3, p.88-107, 2022. Disponível em: file:///C:/Users/2311516/Downloads/5_88_107_38092.pdf. Acesso em: 31 jul. 2023.

SAUSEN, D.; MARQUES, L.P.; COSTA, G.A.; MELO, M.C.; AZEVEDO, L.B. Disruptive Agrotechnologies. Revista Eletrônica Competências Digitais Para Agricultura Familiar, v.6, n.2, p.41-68, 2021. Disponível em:

https://owl.tupa.unesp.br/recodaf/index.php/recodaf/article/view/126/283. Acesso em 31 jul. 2023.

SILVA, M.F.; SILVA, C.N.O.S.; RIBEIRO, A.R.B.; CORREIA, R.C.; ARAÚJO, J.L.P. Produção mais limpa na cultura do melão em Petrolina – PE: uma parceria entre a EMBRAPA semiárido e os produtores locais. Revista Ciência Agrícola, Rio Largo, v.16, p.37-41, 2018. Disponível em: https://www.seer.ufal.br/index.php/revistacienciaagricola/article/view/6662/4796. Acesso em: 31 jul. 2023.

SILVA, M.J.S.; NUNES, R.P.S.; SILVA, B.M.; SANTOS, L.M.L.; LIMA, C.M.D. Extensão rural e tecnologia sustentável: utilização de biodigestor na agricultura familiar. Revista Diversitas Journal, v.3, n.3, p.867-876, set./dez. 2018. Disponível em: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/687/667. Acesso em: 31 jul. 2023

SOMBRA, K.E.S.; SILVA, A.C.C.; LOUREIRO, F.L.C.; BASTOS, D.C. Citricultura desenvolvida na agricultura de base familiar do município de Russas, Ceará. Revista Cultura Agronômica, Ilha Solteira, v.25, n.3, p.303-16, 2016. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153720/1/Debora-2016.pdf. Acesso em 31 jul. 2023.

Published

2024-10-16

How to Cite

Araújo, T. de M. F., & Clementino, V. D. R. (2024). ANALYSIS OF THE USE OF TECHNOLOGICAL INNOVATIONS FOR FAMILY FARMING: A SYSTEMATIC REVIEW OF THE LITERATURE: UMA REVISÃO SISTEMÁTICA DE LITERATURA . Interdisciplinary Studies Journal, 6(3), 01–25. https://doi.org/10.56579/rei.v6i3.993

Similar Articles

<< < 22 23 24 25 26 27 

You may also start an advanced similarity search for this article.