THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION

Visualizações: 121

Authors

  • MARINA SACILOTO FRIGO FRIGO FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA https://orcid.org/0000-0002-8102-9942
  • MONICA ELISA DIAS PONS FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA
  • RAQUEL LUNARDI Federal Institute Farroupilha

DOI:

https://doi.org/10.56579/rei.v5i6.816

Keywords:

Gastronomy, Quarta Colônia, Identity, Cultural Heritage, Tourism

Abstract

Preserving the gastronomic culture of a territory is essential to keep alive their identity, in addition to safeguarding traditions that passed down from generation to generation. This territorial identity, manifested through culinary habits, memories and traditional know-how linked to food, is what is perceived in Quarta Colônia, located in the central region of Rio Grande do Sul. Its emblematic food is mainly the result of the influences of European immigrants who colonized the territory in the 19th century, being valued and demanded by tourists looking for food authenticity. Through a qualitative approach, using the narrative analysis method and secondary and primary data, the objective is to identify these foods, recall, disseminate and provide material for the promotion of the culture of the Quarta Colônia territory, to contribute to its development and safeguarding its assets.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

MARINA SACILOTO FRIGO FRIGO, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA

Student of the Postgraduate Program in Cultural Heritage at the Federal University of Santa Maria.

MONICA ELISA DIAS PONS, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA MARIA

Ph.D. in Social Communication from PUCRS (2007) and Postdoctoral in Communication from the Federal University of Rio Grande do Sul. Associate Professor affiliated with the Tourism Department of the Center for Social and Human Sciences at the Federal University of Santa Maria, holds a degree in Social Communication - Public Relations from UFSM (1993) and a master's degree in Social Communication from PUCRS (1999).

 

RAQUEL LUNARDI, Federal Institute Farroupilha

Ph.D. in Rural Development from UFRGS and Master's in Rural Extension from the Federal University of Santa Maria (2006). Bachelor in Tourism. Currently, she is the pro-rector for Extension at the Federal Institute Farroupilha.

References

CASCUDO, Luís da Câmara. História da alimentação no Brasil. 4. ed. São Paulo: Global, 2011.

DAMATTA, Roberto. O que faz o brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 1986.

FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. Hoje e Amanhã (Conclusão). In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONANARI, Massimo (org.) História da Alimentação. Tradução de Luciano Vieira Machado, Guilherme J.F. Teixeira. São Paulo: Estação Liberdade, p. 863-869, 1998.

FRANZONI, Elisa. A gastronomia como elemento cultural, símbolo de identidade e meio de integração. Dissertação (Ciências da Educação) - Faculdade de Ciências Sociais, Universidade Nova de Lisboa, Portugal. 2016.

FRIGO, Marina Saciloto; SARAIVA, Camila Nemitz de Oliveira; LUNARDI, Raquel. Culinária dos imigrantes italianos no Brasil: um legado sem herdeiros?. Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, v.13, n.1, p. 1-19. 2021. Disponível: http://dx.doi.org/10.18226/21789061.v13i4p1008. Acesso em 12 fev de 2022. DOI: https://doi.org/10.18226/21789061.v13i4p1008

GODOY et al. Geoparque Quarta Colônia (RS): proposta. Repositório Institucional de Geociências – CPRM, p. 419-456. 2012. Disponível: https://rigeo.cprm.gov.br/handle/doc/17170. Acesso em 19 mar de 2022.

LEONEL, Amália; MENASCHE, Renata. Comida, ato alimentar e outras reflexões consumidas. Contextos da alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade, São Paulo: Centro Universitário Senac, v. 5, n. 2, jul, p. 3-13. 2017.

MACIEL, Maria Eunice. Patrimônio, tradição e tradicionalismo: o caso do gauchismo, no Rio Grande do Sul. Mneme - Revista de Humanidades, [S. l.], v. 7, n. 18, 2005. Disponível: https://periodicos.ufrn.br/mneme/article/view/331, Acesso em 9 maio de 2023.

MACIEL, Maria Eunice; MOREIRA, Evelize. Tradições alimentares e comidas emblemáticas. Iluminuras, Porto Alegre, v. 20, n. 51, dez, p. 10-25. 2019. DOI: https://doi.org/10.22456/1984-1191.97612

MATTHES, Daniela; CHECCUCCI, Marilda. Território, campesinato e tradição: a cuca (kuchen) como elemento emblemático da alimentação no Médio Vale do Itajaí e sua relação com o desenvolvimento local. Prâksis, Novo Hamburgo, v. 15, n. 1, jan-jun, p. 81-104. 2018. DOI: https://doi.org/10.25112/rpr.v1i0.1537

MONTANARI, Massimo. Comida como cultura. Tradução de Letícia Martins de Andrade. 2°ed. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2013.

NEUMANN, Pedro S. O impacto da fragmentação e do formato das terras nos sistemas familiares de produção. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC. 2003.

PECCINI, Rosana. A invenção da galeteria: o galeto al primo canto e o patrimônio cultural de Caxias do Sul. Caxias do Sul: Educs, 2011.

SANTILLI, Juliana. O reconhecimento de comidas, saberes e práticas alimentares como patrimônio cultural imaterial. DOI: 10.12957/demetra.2015.16054. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, v. 10, n. 3, p. 585-606. 2015. DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16054

SILVEIRA, Paulo R. et al. Identidades socioculturais e sistemas agroalimentares localizados: o percurso da Quarta Colônia, RS – Brasil. In. FRÖEHLICH, José M. (Org.), Desenvolvimento territorial: produção, identidade e consumo, p. 353-383, Ijuí: Ed. Unijuí, 2012.

ZANINI, Maria Catarina Chitolina; SANTOS, Miriam de Oliveira. Mangia che te fa bene! Comida e identidade entre os descendentes de imigrantes italianos no Rio Grande do Sul. TRAVESSIA - Revista do Migrante, n. 72, jan-jun, p. 41-53. 2013. DOI: https://doi.org/10.48213/travessia.i72.143

Published

2023-11-19

How to Cite

FRIGO, M. S. F., PONS, M. E. D., & LUNARDI, R. (2023). THE EMBLEMATIC FOOD OF QUARTA COLÔNIA AS A MENS OF CULTURAL AND SOCIAL INTERACTION. Interdisciplinary Studies Journal, 5(6), 245–258. https://doi.org/10.56579/rei.v5i6.816

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.